American Buffalo Geschiedenis

Ondanks het feit dat deze gouden beleggingsmunt nog niet zo lang geslagen wordt ligt aan de tot stand koming American Buffalo een historische munt ten grondslag. Dit is ook de reden dat deze munt een grote populariteit geniet in Amerika en zelfs daarbuiten. Dat u hierbij een gouden munt krijgt die een historische achtergrond heeft is darbij mooi meegenomen.

De American Buffalo geschiedenis gaat terug tot het jaar 2005 toen het Amerikaanse congres de ‘Presidential 1 dollar coin act 2005’ aan nam. Deze wet regelde de invoering van de ‘Presidential dollar coin series’ en het beleggen in American Buffalo’s mogelijk. Deze beleggingsmunt was de eerste 99,99 procent puur gouden beleggingsmunt die ooit door de American Mint geslagen zou worden en moest een antwoord vormen op de wens van beleggers om in puur gouden munten te beleggen. Tot op dat moment werd in Amerika alleen de Gold Eagle geslagen maar die bestond uit een legering van goud, zilver en koper. Dat was de reden dat veel beleggers voor andere puur gouden munten kozen van buiten Amerika. De American Mint wilde een graantje mee te pikken van de zucht naar goud van beleggers en zo kond de geschiedenis American Buffalo beginnen.

De herkomst van het American Buffalo ontwerp is niet helemaal nieuw, tussen 1913 en 1938 werd in Amerika de ‘Buffalo Nickel’ of ‘Indian Head Nickel’ geslagen. Dit was een circulatie munt met een muntwaarde van vijf cent en bestond uit vijfenzeventig procent kopen en vijfentwintig procent nikkel. Deze ‘Buffalo Nickel, droeg aan de ene kant een beeltenis van een Indiaan en aan de andere kant die van een bizon ofwel een Buffalo. De American Buffalo geschiedenis laat optekenen dat de munt door haar ontwerp een zeer populaire munt was en het hergebruiken van het ontwerp was dan ook een eerbetoon aan deze historische munt. Dat het ontwerp van de American Buffalo een verleden heeft op een stuiver maakte deze puur gouden beleggingsmunt alleen maar gewilder bij beleggers en was dus één van de grote voordelen American Buffalo. Beleggers kunnen dan wel zeggen dat het alleen om de waarde van het goud gaat maar het land van herkomst van de munt en het ontwerp spelen wel degelijk een rol. Dit is bij de ‘proof’ uitvoeringen natuurlijk helemaal waar het om draait en die bleken in de American Buffalo geschiedenis dan ook zeker zeer populair te zijn vanwege het ontwerp.

Om ferm op te kunnen treden tegen valsemunterij is bij de tot stand koming American Buffalo munten er voor gezorgd dat de munt de status van ‘legal tender’ heeft meegekregen. Dit wil zeggen dat het officieel een wettig betaalmiddel is waardoor het door federale wetten beschermd wordt en hard opgetreden kan worden tegen valsemunterij. Hierdoor is in de geschiedenis American Buffalo dan ook opgenomen dat de munt een ‘face value’ ofwel munt waarde American Buffalo vijftig dollar is. Dit is natuurlijk een heel stuk minder dan de waarde van het goud waarvan de munt gemaakt is maar het gaat dan ook alleen om de status en niet om het feit dat er mee betaald kan worden. De herkomst American Buffalo is daarmee dan ook belangrijker dan het feit dat er mee betaald kan worden. In de American Buffalo geschiedenis is het dan ook niet voorgekomen dat mensen er mee willen betalen. Bovendien is de American Buffalo niet praktisch als betaalmiddel omdat goud natuurlijk veel te zacht is in pure vorm en als u de munt in uw portemonnee zou bewaren dan is binnen de kortste keren de afbeelding weg.

Het American Buffalo verleden is begonnen met één model dat een gewicht had van 1 troy ounce 99,99 procent puur goud. Deze munt werd in 2006 en 2007 geslagen en is te herkennen aan het jaartal op de zijde van de Indiaan met de munt tekens daarbij en aan de kant van de bizon de muntwaarde van vijftig dollar, het gewicht en de puurheid en het bekende ‘In God We Trust’ plus het land van herkomst. In 2008 werd een nieuw hoofdstuk aan de American Buffalo geschiedenis toegevoegd met de uitbreiding van het leveringsprogramma met kleinere munten. De toegevoegde modellen zijn de halve troy ounce, de kwart troy ounce en de tiende troy ounce die allen natuurlijk ook van puur goud geslagen waren. Ook de herkomst American Buffalo ontwerp werd natuurlijk met deze kleinere modellen geëerd en ook deze kleinere munten hadden de ‘legal tender’ status. Bij het gouden American Buffalo kopen moet u wel even opletten als u daarvoor niet bij een betrouwbare dealer bent, er zijn in de geschiedenis American Buffalo uitvoeringen gemaakt die op de televisie verkocht werden voor twintig dollar en die verguld waren met een heel dun laagje goud. Deze zijn te herkennen aan de opdruk ‘gold clad’ in plaats van ‘pure gold’ op de echte uitvoering. Natuurlijk raden wij u aan de herkost American Buffalo goed te controleren en uw American Buffalo kopen te gaan bij een erkende dealer zoals de wenshop die u op deze website aan zult treffen.